top of page
Search
  • Writer's pictureCenter SFMT

KRONIČNA BOLEČINA

Updated: Sep 8, 2019

Vsak se je v svojem življenju že kdaj srečal z bolečino. Trenutna bolečina je pomemben dejavnik v človekovem vsakdanjiku, saj sporoča telesu morebitno poškodbo oz. obolenje.

Ko pride do poškodbe tkiva, signal po živčevju potuje vse do hrbtenjače, od tam do možganov, kjer interpretirajo signal in takrat občutimo bolečino. Ko se poškodba prične celiti se tudi bolečina prične manjšati. Pri kronični bolečini pa možgani še vedno prepoznavajo signale kot nevarnost, čeprav v tkivu za to ni več razloga. To lahko traja tedne, mesece, lahko tudi leta.

Definicija kronične bolečine je vsaka konstantna bolečina, ki traja 3 do 6 mesecev ali več. Kronično bolečino lahko čutimo v vseh delih telesa, prav tako je občutek bolečine različen. Primeri kronične bolečine so glavoboli, post-travmatska bolečina, bolečina v ledvenem predelu, artritis…

Primer najpogostejše kronične bolečine je bolečina v spodnjem ledvenem predelu (bolečina v križu). Nastane lahko zaradi mišičnega spazma ali ukleščenja živca ali protruzije,… ko se primarni vzrok odstrani npr. sprosti mišica, bolečina lahko še vedno ostane.

Zdravljenje kronične bolečine je zapleten proces in se lahko zelo razlikuje od pristopa obravnave primarnega vzroka. Vsako bolečino je potrebno zdraviti individualno. Glavni cilj je zmanjšati bolečino in povečati mobilnost človeka ter ga vrniti v funkcionalno aktivnost in vsakodnevno življenje.

Fizioterapija igra pomembno vlogo pri zdravljenju in nadzorovanju kronične bolečine, saj s terapevtskimi postopki pomagamo vzdrževati in povečati gibljivost in mobilnost, poveča se mišični tonus ter elastičnost tkiv, s tem pripomoremo k boljši prevodnosti živčevja in nenazadnje k boljšemu psihofizičnemu počutju. V procesu rehabilitacije fizioterapevti bolniku pojasnimo dogajanje v telesu, saj se zavedamo, da lahko poučen bolnik bolj aktivno in učinkovito sodeluje pri zdravljenju.
107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page